Емил Йотовски e лекар. Изявява се и като писател, включително разказвач, драматург и сценарист.

...
Емил Йотовски e лекар. Изявява се и като писател, включително разказвач, драматург и сценарист.
Коментари Харесай

За COVID от първо лице: Вижте ценните съвети на един лекар, прекарал болестта

 Емил Йотовски e доктор. Изявява се и като публицист, в това число повествовател, драматург и сценарист. Автор е в новинарския уебсайт novini.bg. Това са неговите скъпи препоръки, които би трябвало, да се съблюдават, в случай че се заразим с COVID-19. Текстът е оповестен в профила му във фейсбук.

Да. Човек се разболява. И за това не е отговорен той. 

Като лекар никога не съм се сблъсквал в тезата, че болния човек е отговорен. Това е противен политмодел от последната година за отклонение на вниманието от проблемите и далаверите, в това число и в опазването на здравето.

Първо - запазете успокоение – паник офанзивата също провокира стягане в гърдите.

Второ - заболяването няма явен линеен ход. Симптомите на коронавирус са доста и разнородни. 

Тоест човек мъчно разграничава етапите – начало, развиване, пик и излекуване. Редуват се по-тежки и по-леки епизоди. Това обърква. 

При дискретно начало инфектираният мъчно преценя от по кое време е болен. Често се случва в случай че през днешния ден има едни признаци, на следващия ден да се разсъни с други. Положението е като в асансьор – един ден - добре, идващия - зле.

Не чакайте да вдигнете температура и да кашляте, с цел да се усъмните в коронавирус. Много от боледуващите не подвигат температура. Началото може да е с главоболие, загуба на подушване или общо неразположение и ставни и/или мускулни болки. Обърнете си по-сериозно внимание в случай че имате стомашно-чревни признаци. Те са индикация, че може да прекарате заболяването по-тежко.

Кашлицата може да е от доста изявена до съвсем дискретна или изчезнала.

Кръвните антигенни проби ги забравете. Ако сте се разболял скоро, те нищо няма да покажат.

Бързия антигенен тест не лови незабавно. Аз си върших два. Първия на четвъртия ден и беше негативен, втория на шестия – позитивен. Пак дублирам, че това с дните е малко релативно, тъй като признаците при мен започнаха доста дискретно и по този начин и не можах да разграничавам точното начало.

PCR пробата е най-показателен, само че коства 100 лв.. Представете си пенсионер с 250 лв. пенсия, който би трябвало да даде тези пари за тест. Ами лекарствата? Ами храната? Ами сметките? Ами изобщо животът? 

Независимо от тежестта на признаците, наострете вниманието си между 5-8 ми я ден. Тогава може да се появи зной и/ или болежка в гърдите. Силна изнемощялост или дезориентация. Това са алармиращи признаци и действайте бързо - звънете на лекар. По-добре е да се скарате с някой и различен диспечер, в сравнение с да пропуснете опция за съответно лекуване.

Ако работата отива на постъпване в болница не губете кураж. Болницата е мястото, където разполагат със средства, с които вие у дома не разполагате. Не се поддавайте на суматоха и на обезверение. Огромен % от постъпилите в болница оздравяват.

Иначе - пийте си витамините. Витамините не лекуват от коронавирус, само че са базата, от която имунната ви система се нуждае, с цел да се бори. Образно казано витамините са като мунициите в една война.

Трябва да се погрижите да не ви свършват патроните.

Не налитайте на антибиотици. Това е неточност. Има скица, в която се приема за вярно да се покрият с антибиотик сериозните дни. Това са 5-8ми. Но това наложително, наложително, наложително го коментирайте с лекар. 

Бъдете прецизни в приемането на лекарства, почивайте и не се отчайвайте! Това НЕ е изключително рискова зараза. Дори лобисткото СЗО не смее да го твърди, макар, че доста му се ще.

И доста значимо – никакви новини. Спрете си тв приемника и фейсбука. В момента, в който сте болен, ще осъзнаете с цялостна мощ чернотата на родната медийна среда. Ако не държите да се чувствате безсилен и жертван като нудист в епицентъра на нуклеарна детонация – изключете новините. Не е нужно да се побърквате.

И не на последно място,  ако се сблъскате с коронавирус - бързо излекуване! 99% ви е несъмнено.

Източник: Novini.bg
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР